Nieuws item

Inkomen

Tegenover al het harde werken hoop je natuurlijk ook op een mooie beloning, wel zo eerlijk toch? In elke sector is het cao weer anders en het gemiddelde inkomen kan afhankelijk zijn van je ervaring, leeftijd of achtergrond. In dit artikel nemen we je mee in de belangrijkste factoren op het gebied van salaris.

 

Wat is een modaal inkomen?

We beginnen met de lastigste. Je hebt vast wel eens gehoord van een modaal inkomen, of van Jan Modaal. Maar wie is Jan en wat houdt een modaal inkomen nou eigenlijk in?

Natuurlijk is Jan Modaal een fictief persoon, die de meest voorkomende Nederlander illustreert. Wat is het meest voorkomende inkomen in Nederland? Jan verdient het! Het is dus wel echt iets anders dan het gemiddelde inkomen. Het wordt berekend op basis van het inkomen van 79% van de Nederlanders. Het modaal inkomen voor 2021 is berekend op €36.500 bruto per jaar. Mocht je het modale inkomen in Nederland willen weten, dan kun je de site van het Centraal Plan Bureau (CPB) checken.

We snappen dat dit een lastig en vaag verhaal kan zijn, dus hecht meer waarde aan de volgende zaken zoals je minimum inkomen en je gemiddelde inkomen. Waar we hieronder meer over vertellen.

Wat is het minimum inkomen?

Voor elke functie is een bepaald minimumloon vastgesteld. Verdien jij wel wat je hoort te verdienen bij je werkgever? Zo is er nog een verschil in minimumjeugdlonen en het algemene sociale minimumloon.

Minimumjeugdlonen

Mocht je tussen de 15 en 21 jaar zijn dan geldt er een wettelijk minimumjeugdloon. Voor 13 en 14-jarigen is geen minimumloon. De minimumjeugdlonen van 2022 zijn hieronder in de tabel weergegeven. Ook kun je op de site van de Rijksoverheid de minimumlonen per uur vinden.

Leeftijd Per maand Per week Per dag
21 jaar en ouder € 1.725,00 € 398,10 € 79,62
20 jaar € 1.380,00 € 318,50 € 63,70
19 jaar € 1.035,00 € 238,85 € 47,77
18 jaar € 862,50 € 199,05 € 39,81
17 jaar € 681,40 € 157,25 € 31,45
16 jaar € 595,15 € 137,35 € 27,47
15 jaar € 517,50 € 119,45 € 23,89

Tabel: minimumloon per maand, week en dag (bruto bedragen per 1 januari 2022) 

Wat is het verschil tussen bruto en netto loon?

Natuurlijk bestaat er een verschil tussen het bruto inkomen en het nettoloon wat je verdient. Je werkgever moet nou eenmaal bepaalde percentages inhouden. Je brutoloon ligt altijd hoger dan je netto inkomen, dat is bij iedereen zo. Er gaat ongeveer 37% van je brutosalaris af.

Helaas is dit niet anders en moet je hiermee akkoord gaan, als je de arbeidsovereenkomst tekent. Je kunt hier ook niet omheen, hoe dan ook worden er zaken ingehouden.

Wat gaat er van je brutoloon af?

  • Loonbelasting
  • Premies voor volksverzekeringen
  • Premies voor werknemersverzekeringen
  • Werkgeversheffing zorgverzekeringswet
  • Pensioen

Er gaat behoorlijk wat van je loon af, maar steekt je werkgever dit dan allemaal in zijn eigen zak? Nee! Want anders had hij het niet allemaal ingehouden. Je werkgever moet bepaalde zaken weer overmaken aan de Belastingdienst. Dit is simpelweg hoe we het geregeld hebben in Nederland. Niks aan te doen dus.

Maar wat blijft er dan over?

Als alle loonheffing van je brutoloon is afgehaald houd je eigenlijk je nettoloon al over. Dit krijg je vaak maandelijks of wekelijks uitbetaald, dit is afhankelijk van je contract.

Gemiddeld inkomen Nederland

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan wil je natuurlijk ook weten wat het je gemiddeld gaat opleveren. Zo zijn er gegevens over het gemiddelde salaris in Nederland en een bepaalde functie bekend. Door deze te bekijken en te vergelijken weet je ongeveer wat jouw toekomstige baan daadwerkelijk schuift!

Nu je weet wat het modale inkomen, minimumloon en het verschil tussen bruto en netto is kun je dit voor jezelf op een rijtje zetten. Zoek de verschillende bedragen eens op en bekijk wat ze voor jou betekenen. Verdien jij daadwerkelijk wat je zou moeten verdienen?

Direct contact via WhatsApp