Hoe schrijf ik een goede ontslagbrief?
Je dacht van tevoren dat je op die ene droomfunctie gesolliciteerd had, maar dit blijkt toch niet zo te zijn. Of misschien ben je gewoon toe aan iets nieuws! Je bent van plan om je ontslag in te dienen, maar hoe schrijf je een ontslagbrief? Hieronder lichten wij dit toe + een voorbeeld ontslagbrief werknemer!
Begin met een persoonlijk gesprek
Voordat je daadwerkelijk een brief eruit stuurt, is het wel zo netjes om je eigen leidinggevende op de hoogte te stellen. Zo heb je rustig de tijd om uit te leggen waarom je weg gaat en hoort hij of zij het persoonlijk van jou, in plaats via een zakelijke brief. Geef hierin aan wat de reden is, misschien haal je geen voldoening meer uit je werk, ben je toe aan iets anders of is het gewoon tijd voor een volgende stap. Eerlijkheid is hierin het belangrijkste. Daarna is het pas tijd om een officiële ontslag brief te sturen naar je werkgever.
Mochten je leidinggevende en werkgever dezelfde persoon zijn, dan kun je het persoonlijke gesprek combineren met de officiële ontslagbrief. Zorg er wel altijd voor dat je een bevestiging hebt van je ontslag, zo regel je jouw ontslag op een geldige wijze.
Schrijf dan je ontslagbrief
In een ontslagbrief staan verschillende onderdelen, welke belangrijk zijn om mee te nemen. Je hoeft in een ontslagbrief niet te herhalen waarom je weg gaat, dit heb je wellicht al in een persoonlijk gesprek toegelicht. Wel kun je nog iets benoemen in de trant van: ‘Ik heb een leuke tijd bij jullie gehad’. Op deze manier sluit je de werkperiode op een goede manier af.
Overhandig je brief persoonlijk, stuur het per post op of dien het per e-mail in. Zorg echter wel altijd voor een bevestiging. Als je het persoonlijk overhandigd weet je zeker dat de brief aankomt.
Ontslagbrief indienen per mail
Je kunt er ook voor kiezen om je ontslag per mail in te dienen. In 2020 is het namelijk hartstikke normaal om een ontslagbrief per e-mail te versturen. Zeker in deze tijd, waarin meer wordt thuisgewerkt dan ooit tevoren! Mocht je geen persoonlijk gesprek hebben gehad over jouw ontslag, zorg dan dat je de reden van vertrek wel in de e-mail naar voren laat komen.
Daarnaast is het belangrijk dat je zeker bent dat jouw e-mail in goede orde is ontvangen. Komt je e-mail niet aan bij de ontvanger, dan is jouw ontslag niet geldig en zou je werkgever eventueel jouw ontslag kunnen weigeren. Je hebt meestal namelijk een opzegtermijn van één of twee maanden. Als je ontslag neemt op 31 oktober, dan kun je dus pas op 1 december bij een nieuwe werkgever aan de slag. Vraag daarom altijd om een ontvangstbevestiging!
Vaste elementen ontslagbrief werknemer
Mocht je de ontslagbrief per e-mail of persoonlijk willen overhandigen, welke elementen moet het dan bevatten? In beide gevallen hoort in de brief bijna dezelfde informatie te staan. Neem in ieder geval onderstaande punten mee:
- Je naam en adres
- De naam en adres van het bedrijf
- Datum verzending ontslagbrief
- Opzegtermijn benoemen
- Arbeidsovereenkomst beëindigen
- Je naam en handtekening
Nu is het aan jou om een goede ontslagbrief te schrijven met onderstaande voorbeeldbrief om ontslag te nemen. Mocht je wellicht op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging en die nog niet gevonden hebben. Neem eens contact met ons op. Samen zoeken we naar de passende functie die wél bij jou past! Of neem eens een kijkje tussen onze vacatures.