Nieuws item

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Een tijdje terug heb je gesolliciteerd voor die ene droomfunctie, je hebt een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek, maar wat nu? Hoe gaat de voorbereiding voor een goed sollicitatiegesprek? Hierbij geven wij enkele sollicitatie tips!

Tips voor een sollicitatiegesprek:

Weet bij wat voor bedrijf je op bezoek gaat

Nogmaals, tijdens het schrijven van je sollicitatiebrief is het belangrijk om je in te lezen over het bedrijf, maar voorafgaand aan een gesprek helemaal! Je wilt een goede indruk maken bij het bedrijf tijdens een sollicitatie gesprek, maar ook voor jezelf is het handig om te weten waar je terechtkomt. Het is daarom enorm belangrijk om je sollicitatiegesprek voor te bereiden als werknemer!

Mocht het bedrijf vermeld hebben met wie je het sollicitatiegesprek hebt, zoek de persoon dan even op. Zo krijg je ook een beeld van hem of haar en ga je wat zelfverzekerder je gesprek in!

Vacature doorlezen

Dit is een belangrijk onderdeel tijdens het voorbereiden van het sollicitatiegesprek. Voor welke functie heb je ook alweer gesolliciteerd? Wat zijn de functie-eisen en de voorwaarden? Mocht de vacature nog online staan bekijk hem dan nog eens. Zo heb je dit weer helder voor de geest vlak voordat je het gesprek ingaat. Daarnaast kun je je eigen vaardigheden vergelijken met de gevraagde competenties en je verhaal goed voorbereiden.

Vragen voorbereiden

Dat er tijdens het gesprek vragen gesteld gaan worden is één ding wat zeker is! De manier waarop je je hierop voorbereid is heel belangrijk! Zet alle mogelijke vragen die gesteld kunnen worden op een rijtje en probeer ze thuis, ter voorbereiding, zo goed mogelijk te beantwoorden.

Door hier al over na te denken kom je tijdens het gesprek voor zo min mogelijk verassingen te staan. Vergeet hierbij ook niet te denken aan vragen die jij het bedrijf zou kunnen stellen. Misschien ben je wel benieuwd naar hun exacte werkwijze, de sfeer op de werkvloer, het aantal personeelsleden of iets anders! Dit is het moment om alles over het bedrijf te weten te komen, dus grijp die kans!

Meest gestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken:

  • Kun je in het kort wat over jezelf vertellen?
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  • Wat zijn je hobby’s?
  • Hoe zie jij jezelf binnen nu en vijf jaar?
  • Waarom wil je hier werken?
  • Waarom is deze functie geschikt voor jou en wat heb je toe te voegen?
  • Uit je cv blijkt dat je verschillende banen hebt gehad, waarom heb je overal maar kort gewerkt?
  • Waarom heb je een diploma in … en solliciteer je nu voor deze functie?

Kleding

Het is belangrijk om een goede indruk te maken bij je potentiële werkgever. Het eerste wat hij of zij ziet ben jij! Zorg er dus voor dat je goed voor de dag komt en trek nette kleding aan, maar wel passend bij het bedrijf.

Bij een zakelijk en formeel bedrijf kom je anders voor de dag dan bij een jong en hip bedrijf. Hou hier dus rekening mee, maar blijf wel dichtbij jezelf.

Salarisindicatie

Het kan zomaar voorkomen dat er tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd wordt of je ook een salarisindicatie hebt. Je wilt hierbij natuurlijk niet te hoog of te laag inzetten. Denk hier dus van tevoren over na. Mocht je het lastig vinden om dit te bepalen, gebruik dan een rekentool om het gemiddelde salaris per functie uit te rekenen. Wees wel realistisch, een hoog salaris eisen voor een eenvoudige functie is natuurlijk niet realistisch.

Motivatiebrief en cv

Het is misschien wat ouderwets om je motivatiebrief en cv mee te nemen naar je sollicitatiegesprek, maar de meeste werkgevers waarderen het nog wel enorm! Neem daarnaast ook een identiteitskaart mee, mocht je gelijk tot een overeenkomst komen dan kun je gelijk tekenen. Voor een functie als tekstschrijver is het bijvoorbeeld ook belangrijk om enkele geschreven teksten van jezelf mee te nemen, om je potentiële werkgever een indruk van jou te geven. Zo moet je dit een beetje aanvoelen, wat voor jouw functie van belang is om mee te nemen! Maar probeer jezelf te onderscheiden door wat extra’s te doen of mee te nemen. Denk alvast vooruit, dit zal je potentiële werkgever alleen maar leuk vinden. Je wilt er immers wel uitspringen tussen al die sollicitanten! 

Voer echt een gesprek

Dit is enorm belangrijk en zegt veel over jou. Voer echt een gesprek tijdens je sollicitatie en laat het geen eenrichtingsverkeer zijn, waarbij de werkgever de vragen stelt en jij enkel klakkeloos vragen beantwoordt. Door ook initiatief te tonen tijdens het gesprek, zonder de ander in de rede te vallen, laat je zien wie je bent en dat je de functie echt graag wilt! Zelf mag je ook vragen stellen tussendoor, maar je kunt ook wachten tot het einde. Dit hangt er maar net vanaf wat je zelf prettig vindt. Schrijf deze vragen desnoods op en neem ze mee naar het gesprek, zo zul je niks belangrijks vergeten! Hiermee laat je immers zien dat je goed voorbereidt bent. Dit staat garant voor een goed sollicitatiegesprek!

Nu is het aan jou om je daadwerkelijk voor te bereiden op je sollicitatiegesprek en de laatste puntjes op de i te zetten. Door de voorbereiding serieus te nemen bespaar je jezelf een afgang tijdens het daadwerkelijke gesprek! Op naar die leuke baan, dankzij onze tips bij een sollicitatiegesprek!

 

Donts tijdens sollicitatiegesprekken:

  • Te laat komen, wees liever ruim op tijd!
  • Een telefoon die overgaat
  • Negatieve opmerkingen over je oud-werkgever. Ook al ben je misschien niet goed uit elkaar gegaan, hou dit voor je. Hiermee maak je geen goede indruk op je mogelijk nieuwe werkgever!
  • Val je gesprekspartner niet in de rede
  • Kauwgom kauwen

 

Direct contact via WhatsApp