Nieuws item

Smart doelen maken

Wat wil ik eigenlijk bereiken? De smart doelen helpen je hierbij!

Iedereen om je heen heeft het over zijn of haar toekomstplannen en carrièrekansen. Tegenwoordig lijkt iedereen ambitieus en succesvol te zijn, maar zo voel jij je totaal niet. Laat staan dat jij weet welke richting je op wilt. Dat geeft niet! Iedereen heeft wel eens een fase in zijn of haar leven dat je het even kwijt bent. Dankzij de zogenoemde smart leerdoelen bepalen we samen wat jij nou echt wil in je carrière! 

Wat is smart?

Wij snappen dat er niet gelijk een belletje gaat rinkelen als we het over de smart methode hebben. Daarom leggen wij aan de hand van concrete voorbeelden rustig uit hoe je stap voor stap je jouwen eigen leerdoelen kunt formuleren.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je smart doelstellingen eigenlijk overal voor kunt gebruiken. Voor het maken van je toekomstplannen, je sportdoelen, maar ook voor het maken van goede voornemens. Ga eens na wat je persoonlijke leerdoelen zijn, wat wil jij nou echt bereiken in je leven? Het is wijs om dit eerst in Jip en Janneke taal voor jezelf te formuleren. Daarna kun je met de smart methode betekenis geven aan wat jij nou echt wilt! 

Hieronder geven wij wat smart doelen inclusief voorbeelden: 


Stap 1: De S van specifiek 


Maak je smart doelstelling specifiek. Specifiek? Hoe doe ik dat, als ik eigenlijk nog niet concreet weet wat ik wil? Schiet niet gelijk in de stress, maar ga voor jezelf na ‘Wat wil ik nou echt?’
Je kunt bijvoorbeeld ontevreden zijn in je huidige functie. Waarom ben je ontevreden in je functie en wat wil je dan wel? Dit maak je concreet, wees simpelweg zo specifiek mogelijk! 

Een voorbeeld is: Ik wil meer plezier in mijn werk krijgen, omdat ik het contact met collega’s mis. 

Stap 2: De M van meetbaar


Om je smart doel meetbaar te maken voeg je daadwerkelijk cijfers toe. Als je bijvoorbeeld gaat solliciteren voor een nieuwe functie beschrijf je hoe snel je iets gevonden wilt hebben:
Ik wil binnen twee maanden iets nieuws vinden. 

Stap 3: De A van acceptabel


Bij smart formuleren hoort ook dat het doel zinvol is. Je moet er iets aan overhouden. Iedereen die bij jouw doel betrokken is moet er daarnaast mee akkoord gaan. Anders ga je het doel nooit behalen. Betrek je collega’s, vrienden, werkgever of Werktijd Uitzendburo bij jouw leerdoel! Samen sta je immers sterker.

Bijvoorbeeld: Met behulp van Werktijd Uitzendburo wil ik een nieuwe baan vinden. 

Stap 4: De R van realistisch 


Je kunt torenhoge doelen voor jezelf stellen, maar dit is natuurlijk niet haalbaar. Wees realistisch en eerlijk tegenover jezelf. Alleen dan is het leuk en haalbaar. Een smart voorbeeld is: Ik wil binnen één maand minimaal één sollicitatiegesprek hebben gehad. Om direct binnen één maand een nieuwe baan te vinden is niet altijd haalbaar. Stel daarom een iets lager doel voor jezelf. 

Stap 5: De T van tijdsgebonden

Aan een doel hang je ook een tijdspad. Wanneer wil je iets bereikt hebben en wanneer is het tijd om je doel bij te stellen of te gaan voor een nieuw doel?

Vanaf januari ga ik op zoek naar iets nieuws, omdat ik nu nog een aflopend contract heb.

Op deze manier kun jij smart met jouw doelen omgaan! Hoe ziet zo’n smart doelstelling voorbeeld er dan in zijn geheel uit?

Ik wil meer plezier in mijn werk krijgen, omdat ik het contact met collega’s mis, daarom ga ik vanaf januari solliciteren voor een nieuwe baan en met behulp van de goede service van Werktijd Uitzendburo wil ik deze binnen twee maanden vinden.

Wat is jouw volgende doel? Gebruik hiervoor eens het smart principe om smart doelen voor jezelf te formuleren!

Direct contact via WhatsApp