Nieuws item

Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief?

Je bent misschien al een tijdje op zoek naar die ene geschikte functie en bent hem nu eindelijk tegengekomen. De volgende stap is het daadwerkelijk solliciteren! Maar hoe kun je een goede motivatiebrief schrijven en hoe trek je de aandacht? Hierbij wat tips, tricks en voorbeelden hoe je een sollicitatiebrief opstelt.  

Algemene tips

Voordat je een sollicitatiebrief schrijft zijn er een aantal zaken die je bij langs kunt gaan. Zo kun je informatie over het bedrijf opzoeken, contact met ze opnemen of de social-mediakanalen bekijken. Dit zegt vaak al een hoop over het bedrijf!


1.    Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg ervoor dat je alle ins en outs over het bedrijf waar je wilt solliciteren kent. Je staat namelijk al 1-0 achter als je foutieve informatie in je sollicitatiebrief over hen verwerkt. Ga dus goed na: wat is de missie en visie van het bedrijf, hoeveel mensen werken er en waar hebben ze bijvoorbeeld vestigingen. Zo lees je jezelf goed in over je potentiële werkgever, maar maak je ook een goede indruk omdat je weet waar het bedrijf voor staat.

2.    Persoonlijk contact

Nu je online allerlei informatie over het bedrijf hebt opgezocht kun je in principe een sollicitatiebrief opstellen. Hierbij hebben wij echter nog één tip voor jou. Neem persoonlijk contact op met het bedrijf! Wellicht heb je nog een vraag over de functie, stel deze persoonlijk! Door telefonisch contact met ze op te nemen laat je merken dat je interesse toont en sta je misschien juist wel 1-0 voor ten opzichte van een ander!

 

Maar hoe schrijf je een motivatiebrief?

Iedereen schrijft een motivatiebrief op zijn of haar manier. Er is hier geen goed of fout in, maar er zijn wel een aantal tips die je mee kunt nemen tijdens het schrijven. Bekijk op internet ook verschillende voorbeelden van een sollicitatiebrief, ontdek wat voor stijl bij jou past en neem de verschillende tips mee:

3.    Houd je brief kort en bondig

Een ellenlang opstel over jezelf schrijven is echt niet nodig als je solliciteert voor een functie. Hou het liever wat korter, maar wel veelzeggend. Als vuistregel is het aanhouden van één A4-tje goed. Benoem alleen zinvolle informatie over jezelf en voeg een zin als: “Ik licht deze eigenschappen graag toe in een kennismakingsgesprek” toe aan je brief.

 

4.    Stem je motivatiebrief op je cv af

De opbouw van je motivatiebrief moet matchen met je curriculum vitae. Dit klinkt misschien als een cliché die je overal hoort, maar het is wel zo! Wees gewoon jezelf, een goede sollicitatiebrief beschrijft wie JIJ bent en waarom je bij het bedrijf wil werken. Je anders voordoen heeft geen nut, uiteindelijk zul je het dan ook niet naar je zin hebben. Je cv en motivatiebrief moeten dan ook bij elkaar passen en elkaar aanvullen. Je hoeft in een motivatiebrief niet te herhalen waar je allemaal hebt gewerkt, dat leest je potentiële werkgever juist in je cv. Je sollicitatiebrief en cv moeten juist op elkaar aansluiten.

5.    Start je brief met een pakkende zin

De eerste zin is natuurlijk het eerste wat een potentiële werkgever leest, de openingszin van je sollicitatiebrief moet raken! Deze zin moet hem of haar nieuwsgierig maken naar jou en ervoor zorgen dat de brief in zijn geheel gelezen wordt! Je kunt iets over jezelf benoemen, maar je zou ook iets over het bedrijf kunnen zeggen.

Een voorbeeld van een motivatiebrief openingszin:

‘Toen ik jong was droomde ik al van een baan in een grote fabriek, waar de machines de hele dag draaien. Deze functie sluit dan ook perfect bij mij als mens aan.’

Mocht je het bedrijf van tevoren gebeld hebben dan is een volgend voorbeeld ook passend:

‘Naar aanleiding van ons leuke telefoongesprek van afgelopen dinsdag wil ik hierbij mijn interesse kenbaar maken.’

Benoem daarnaast altijd de naam van de contactpersoon in de aanhef van je brief. Zo maak je het persoonlijker en toon je aan dat jij de vacature zorgvuldig gelezen hebt.

6.    Vermijd zoveel mogelijk clichés

In je sollicitatiebrief wil je je natuurlijk onderscheiden van de rest. Vermijdt daarom afgezaagde ‘standaardwoorden’. Gebruik liever een voorbeeld waarin naar boven komt dat je over deze eigenschappen beschikt. Een typisch cliché in een voorbeeld sollicitatiebrief:

‘Ik ben enthousiast’, gebruik liever een beschrijving zoals het volgende voorbeeld:

‘Mijn passie ligt in de telefonie, ik hou ervan om een nee om te toveren in een ja, door middel van mijn overtuigingskracht’. Een beschrijving zegt meer dan een korte omschrijving. Maak van je sollicitatiebrief een lopend verhaal.

7.    Check, check dubbelcheck

Zelf ben je tevreden over je geschreven sollicitatiebrief en hij is eigenlijk gereed om verstuurd te worden. Vergeet hierbij niet om je brief door een ander na te laten lezen. Zelf zit je al een tijdje ‘in’ je brief, dus eventuele fouten of niet-lopende zinnen zie je niet meer. Door een vriend, buurvrouw of kennis even een blik te laten werpen op je brief kun je aanvullingen of aanpassingen doen. Zo is jouw sollicitatiebrief helemaal klaar om verstuurd te worden naar je potentiële werkgever!

Nu is het aan jou om met al deze tips een goede motivatiebrief te maken! Door een eerlijke en goede brief scoor jij misschien wel snel je nieuwe baan!

 

Sollicitatiebrief voorbeeld

Eigen naam
Adres
Postcode en plaats

Werktijd Uitzendburo
[tav contactpersoon]
Het Meer 58A
8448 GK Heerenveen

Heerenveen, 1 januari 2021

Betreft: sollicitatie orderpicker Body & Fit

Beste meneer/mevrouw [achternaam contactpersoon],

Afgelopen woensdag hebben wij elkaar telefonisch gesproken over de leuke functie bij Body & Fit als orderpicker. Dit heeft mijn interesse gewekt en ik wil mij per direct beschikbaar stellen als kandidaat.

Zelf gebruik ik al jarenlang de producten van Body & Fit tijdens het sporten. Van de sportdrankjes tot aan de sportrepen. Nu ik de mogelijkheid krijg om hier zelf mee te werken, wil ik deze kans met beide handen aangrijpen natuurlijk!

Ik heb nog geen ervaring als orderpicker, maar ben bereid om alles op alles te zetten om het zo snel mogelijk te leren. Ik ben een gemotiveerde werker en ga er samen met mijn collega’s tegenaan.

Een combinatie tussen hard werken en een lolletje spreekt mij enorm aan. Ik ben 19 jaar en heb hiervoor vakken gevuld bij de Albert Heijn. Na 2,5 jaar is het tijd voor iets nieuws. Ik ben zowel een ochtend als avondmens, toch gaat mijn voorkeur uit naar ochtenddiensten. Ik vind het echter niet erg om zo nu en dan een avonddienst te werken.

Gezien mijn leeftijd, motivatie en passie voor Body & Fit denk ik een geschikte kandidaat voor deze functie te zijn. Graag zou ik meer over mezelf willen vertellen in een kennismakingsgesprek.

Met vriendelijke groet,

[eigen naam]

(Lijkt de functie waarop hier gesolliciteerd wordt jou ook wel wat? Klik dan hier voor de vacature!)

Toevoeging mail bij sollicitatiebrief en cv

Je hebt je sollicitatiebrief geschreven en staat op het punt om hem naar het bedrijf toe te sturen, alleen wat voor tekst voeg je toe aan de mail? Een begeleidende tekst die je cv en motivatie ondersteunen is erg belangrijk. Een potentiële werkgever ziet deze tekst namelijk als eerste! Een cv of motivatiebrief worden alleen gelezen als hij of zij de bijlagen daadwerkelijk opent.

Zorg ervoor dat de begeleidende tekst er dus uitspringt en zet hier goede dingen neer! Hieronder hebben wij drie voorbeelden gegeven om je een beetje te helpen.

Versie 1

Onderwerp: sollicitatie Body & Fit

Beste mevrouw/meneer [achternaam contactpersoon],

Naar aanleiding van de vacature als orderpicker bij Body & Fit hebben wij afgelopen woensdag telefonisch contact gehad. Ons gesprek heeft mij enthousiast gemaakt om aan de slag te gaan als orderpicker. Een nieuwe uitdaging die volledig op mijn lijf geschreven is!

In de bijlagen heb ik mijn cv en motivatiebrief toegevoegd.

Ik kijk ernaar uit om mijzelf in een gesprek toe te lichten!

Met vriendelijke groet,

Eigen naam
Telefoonnummer

 

Versie 2

Onderwerp: van fan naar werknemer

Beste mevrouw/meneer [achternaam contactpersoon],

Zelf gebruik ik al jarenlang de producten van Body & Fit tijdens het sporten. Van de sportdrankjes tot aan de sportrepen. Nu ik de mogelijkheid krijg om hier zelf mee te werken, wil ik deze kans met beide handen aangrijpen natuurlijk! Daarom heb ik mijn cv en motivatie in de bijlagen toegevoegd.

Graag zou ik in een persoonlijk gesprek het een en ander over mezelf toelichten!

Met vriendelijke groet,

Eigen naam
Telefoonnummer

 

Versie 3

Onderwerp: sollicitatie orderpicker Body & Fit

Geachte heer/mevrouw [achternaam contactpersoon],

Met deze mail wil ik mij graag aan u voorstellen als kandidaat voor de functie als orderpicker bij Body & Fit. Mijn naam is [eigen naam], ik ben [leeftijd] jaar en ik zit momenteel nog op school.

Met mijn doorzettingsvermogen, motivatie en passie voor de producten van Body & Fit denk ik uitstekend bij het bedrijf te passen.

In de bijlagen vindt u mijn sollicitatiebrief en cv.

Graag zie ik uw reactie met belangstelling tegemoet en hoop ik meer over mezelf te vertellen in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

Eigen naam
Telefoonnummer

Direct contact via WhatsApp